• Categories

 • Pages

 • Digg”
 • Statcounter

 • Shinystat

 • Expertcounter

  Free Counter, Blog Counter
 • Advertisements

Προσωρινά Μέτρα της ΕΕΤΤ κατά της TELEDOME για τη μη συμμόρφωση με την υποχρέωση διεκπεραίωσης αιτήσεων φορητότητας αριθμούΚατόπιν πληθώρας καταγγελιών καταναλωτών, η ΕΕΤΤ αποφάσισε σήμερα τη λήψη Προσωρινών Μέτρων κατά της TELEDOME, για τη μη συμμόρφωση της εταιρείας με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη διεκπεραίωση αιτήσεων φορητότητας αριθμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην ΕΕΤΤ υποβλήθηκαν καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίες αφορούσαν σε αιτήματα διακοπής της σύνδεσης με την εταιρεία TELEDOME και παράλληλα, σε άρνηση της εν λόγω εταιρείας, ως παρόχου – δότη, να αποδεχτεί τα αιτήματα των καταναλωτών για φορητότητα σε άλλους παρόχους, ως παρόχους – δέκτες. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο δίκτυο της ΤΕLEDOME ενώ ταυτόχρονα αδυνατούν να κάνουν χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Απόφαση Προσωρινών Μέτρων:
1. Η TELEDOME καλείται να προβεί άμεσα, και οπωσδήποτε μέχρι την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 13.00μμ σε αποδοχή, μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), των περίπου 1.780 αιτήσεων φορητότητας που αρνείται να διεκπεραιώσει.

2. Σε περίπτωση απράκτου παρόδου της τασσόμενης προθεσμίας, η ΕΕΤΤ ως εποπτεύουσα αρχή λειτουργίας και διαχείρισης της ΕΒΔΑΦ, θα δώσει εντολή στον διαχειριστή της ΕΒΔΑΦ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αποδοχής του συνόλου των αιτήσεων φορητότητας που προαναφέρθηκαν.

3. Τα συγκεκριμένα Προσωρινά Μέτρα ισχύουν μέχρι τη λήψη οριστικής Απόφασης της ΕΕΤΤ, αφού παρασχεθεί στην TELEDOME, η δυνατότητα να εκθέσει τις απόψεις της, προτείνοντας μέτρα αποκατάστασης.

Advertisements

One Response

 1. ΠΡΟΣ: Τις παρακάτω εταιρείες που γεμίζουν με SPAM SMS μηνύματα το κινητό μου:

  ASTRA INTERNATIONAL S.A, ΓΚΥIΛΦΟΡΔΟΥ 9 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΑΘΗΝΑ, 10434, 2108696000, astraint@hotmail.com
  AUDIOTEX, ΚΗΦΙΣΙΑΣ 10-12, ΜΑΡΟΥΣΙ, 15125, 2106800840-2, pappasK@antenna.gr,
  DB-DATABANK, ΣΚΙΑΘΟΥ 147, ΑΘΗΝΑ, 11255, 2102005000, a.bizios@databank.com.gr
  INTERNETQ, ΤΡΟΙΑΣ 17, ΑΘΗΝΑ, 11257, 2111021486, helpdesk@internetq.com
  LEXITEL, ΜΠΕΝΑΚΗ 1 & ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 15238, 2106069500, lexitel@otenet.gr
  MEDIATEL, ΜΙΝΩΟΣ 10, ΑΘΗΝΑ, 11743, 2109296534, mgourneli@mediatel.gr cdedes@mediatel.gr
  MEGA INTERNATIONAL, ΒΑΚΧΟΥ 30, ΘΕΣ/ΚΗ, 54629, 2310500710, megasat.greece@gmail.com,
  NETSMART, P.O. BOX 28985, NICOSIA, CY 2084, CYPRUS, 8011006969, support@smartlogos.gr
  ONE CALL, ΦΕΡΡΩΝ 16, ΑΘΗΝΑ, 10434, 2108896998, n.tellides@onecall.gr
  PANATEL, Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 294, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 17673, 2109578908, dimitrip@panatel.gr,

  Κοινοποίηση: Εταιρεία WIND (που κάνει τον ανήξερο)

  Εδώ και δύο χρόνια με έχετε τρελάνει με τα πρόστυχα διαφημιστικά SPAM SMS που στέλνετε στο κινητό μου, όπως το:

  ATHENSLINE: ΑΝ Η ΡΟΥΤΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙ, ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΝ, ΚΙΝ. 1,52Λ

  ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ! ΕΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ & ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ! ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ! ΚΙΝ. 1,52 Λ

  ΜΟΝΟ 5,95Ε/ΚΛΗΣΗ ΑΠ ΟΤΕ. ΕΛΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
  κλπ αηδίες..

  Κύριοι,

  Το άρθρο 6, παρ. 3, εδ.β’ του Ν. 3471/2006 (ΦΕΚ 133 τ. Α’/28.6.2006) “προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” ορίζει ότι «ο φορέας παροχής υπηρεσιών ενημερώνει τον χρήστη ή τον συνδρομητή, πριν από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του, σχετικά με τον τύπο των δεδομένων θέσης που υποβάλλονται σε επεξεργασία, τους σκοπούς και τη διάρκεια της εν λόγω επεξεργασίας, καθώς και σχετικά με το ενδεχόμενο μετάδοσής του σε τρίτους για το σκοπό παροχής της υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας. Η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε. Στον χρήστη ή συνδρομητή πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα, σε κάθε σύνδεση με το δίκτυο ή μετάδοση μιας επικοινωνίας, να αρνείται προσωρινά την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων με απλά μέσα και ατελώς».

  Άρθρο 11, παρ. 4. «Απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, όταν δεν αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου, προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα, καθώς επίσης και η έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας».

  Μόλις λάβω άλλο ενοχλητικό μήνυμα, σαν τα παραπάνω, θα καταθέσω, χωρίς άλλη συνεννόηση, μηνητήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά των παραπάνω εταιρειών και της WIND AE, για παράβαση του νόμου και συνεχή παρενόχλησή μου.

  Βλ. και δημοσιεύματα:

  Πρόστιμα 30.000 ευρώ για διαφημιστικά SMS

  Επικαιρότητα – net-periodiko news @ Οικονομία
  Συντάχθηκε απο τον/την net-periodiko …..
  Κυριακή, 25 Ιανουάριος 2009 07:02

  Πρόστιμο, ύψους 30.000 ευρώ επέβαλε η ΑρχήΠροστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε διαφημιστική εταιρία που έστελνε «ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα» με τη μορφή του σύντομου γραπτού μηνύματος (SMS), ανακοινώνοντας στους συνδρομητές ότι «κέρδισαν κατόπιν κλήρωσης δωρεάν ένα πακέτο ηλεκτρικών συσκευών, με την προϋπόθεση να πληρώσουν μόνο τα έξοδα αποστολής της συσκευασίας». Η Αρχή από τον έλεγχο που πραγματοποίησε στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα αρχεία της εταιρίας, διαπίστωσε ότι δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο με τυχαίους αριθμούς κινητών τηλεφώνων και αποστέλλει σε αυτούς διαφημιστικά SMS, χωρίς να έχει λάβει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των παραληπτών. (Κατά μέσο όρο αποστέλλονται γύρω στα 2000 μηνύματα την ημέρα).

  Η Αρχή έκρινε ότι με βάση το άρθρο 2 παρ. 8 του νόμου 3471/2006, απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, όταν δεν αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα. Η δραστηριότητα αυτή της εταιρείας, που έχει αναπτυχθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και κατά τρόπο συστηματικό, συνιστά παράβαση του άρθρου 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006, σύμφωνα με την Αρχή.
  reporter.gr

  Η συνέχεια στα κτήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

  Συνδρομητές της WIND ταλαιπωρημένοι από τα SMS της ATHENSLINE και των λοιπών, ξεσηκωθείτε!

  Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας.

  Μην αφήνετε την ΑTHENSLINE και τις άλλες να παίζουν με τα νεύρα μας

  παράθεση:
  ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 23-12-2008 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7132/23-12-2008

  Α Π Ο Φ Α Σ Η 69/2008

  Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 03.07.2008 στο κατάστημά της, αποτελούμενη από τους Χ. Γεραρή, Πρόεδρο, Λ. Κοτσαλή, Α. Πομπόρτση, Α. Παπανεοφύτου, Α. Πράσσο, Α.Ι. Μεταξά, Α. Ρουπακιώτη, τακτικά μέλη. Στη συνεδρίαση, χωρίς δικαίωμα ψήφου, κατά τη συζήτηση του θέματος παρέστησαν ο εισηγητής Γ. Ρουσόπουλος, υπάλληλος του τμήματος Ελεγκτών και η Μ. Γιαννάκη ως γραμματέας, υπάλληλος του Διοικητικού–Οικονομικού Τμήματος, μετά από εντολή του Προέδρου.

  Η Αρχή έλαβε υπόψη τα παρακάτω:
  Κατατέθηκαν στην Αρχή πολλές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας λάμβαναν στη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου ανεπιθύμητο διαφημιστικό μήνυμα με τη μορφή του σύντομου γραπτού μηνύματος (SMS) του εξής τύπου: “ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 901-600-9889 ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛ”. Στο πεδίο του αποστολέα του μηνύματος εμφανιζόταν το λεκτικό “GIFT”. Κατόπιν διερεύνησης από την Αρχή της προέλευσης των μηνυμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο αποστολέας ήταν η εταιρεία “Χ Διαφημιστική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.” με διακριτικό τίτλο “Διαφημιστική ADL” που εδρεύει στα Πεύκα Θεσσαλονίκης.
  Η Αρχή πραγματοποίησε στις 07.02.2007 διοικητικό έλεγχο στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα φυσικά αρχεία της παραπάνω εταιρείας. Κατόπιν του ελέγχου εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2007 πόρισμα που διαβιβάστηκε στην εταιρεία.
  Στο πόρισμα των ελεγκτών της Αρχής περιγράφονται τέσσερα συνολικά ευρήματα. Στο υπ’ αριθμ. 1 εύρημα περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των SMS, η οποία συνοπτικά είναι η εξής: Η εταιρεία επιλέγει έναν τυχαίο αριθμό κινητού τηλεφώνου, τον οποίο χρησιμοποιεί ως αριθμό έναρξης. Μέσω υπολογιστικού φύλλου (MS Excel) δημιουργεί λίστα συνεχόμενων τηλεφωνικών αριθμών κινητών τηλεφώνων. Το μέγεθος της λίστας εξαρτάται από το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, αλλά κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, γύρω στα 2000 SMS ανά ημέρα (και αντίστοιχα της τάξεως των 60.000 SMS ανά μήνα) όπως προκύπτει από τα συλλεχθέντα στατιστικά στοιχεία για την αποστολή των μηνυμάτων.
  Στο υπ’ αριθμ. 2 εύρημα διαπιστώνεται ότι στο περιεχόμενο του μηνύματος αλλά και στο ηχογραφημένο μήνυμα που άκουγαν όσοι καλούσαν τον αριθμό πρόσθετης χρέωσης δεν παρέχεται η ενημέρωση που ορίζει το άρθρο 11 του ν. 2472/1997 και δεν δίδεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.
  Στο υπ’ αριθμ. 3 εύρημα διαπιστώνεται ότι η εταιρεία ADL προχώρησε στην δημιουργία ιστοσελίδας που αναρτήθηκε στη διεύθυνση http://www.adl.com.gr/, μετά την 15.12.2006 και κατόπιν του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 24.11.2006 από την Αρχή στην αντισυμβαλλομένη της ADL εταιρεία με διακριτικό τίτλο World State Line ΕΠΕ που παρέχει τις υπηρεσίες τηλεηχοπληροφόρησης. Στην ιστοσελίδα περιέχεται ενημέρωση για το σκοπό επεξεργασίας και την άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων. Καμία όμως ενημέρωση ή παραπομπή στην ιστοσελίδα δεν είχε ενσωματωθεί στο κείμενο του SMS κατά το χρόνο διενέργειας του ελέγχου έως και τη συγγραφή του πορίσματος.
  Τέλος με το υπ’ αριθμ. 4 εύρημα διαπιστώνεται ότι η εταιρεία ADL υπέβαλε γνωστοποίηση των αρχείων και της επεξεργασίας προς την Αρχή με το υπ’ αρ. πρωτ. 201ΓΝ/26.02.2007 έγγραφό της, κατόπιν της πραγματοποίησης του ελέγχου.
  Η εταιρεία κλήθηκε νομίμως σε ακρόαση ενώπιον της Αρχής στη συνεδρίαση της 28.06.2007 για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις και να εκθέσει τις απόψεις τις για το θέμα. Κατά την παρουσία της στη συνεδρίαση της Αρχής κατέθεσε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4687/28.06.2007 υπόμνημα, ενώ έλαβε προθεσμία και κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4742/02.07.2007 έγγραφο.
  Η Αρχή, μετά την ενημέρωση των μελών της παρούσης σύνθεσης για τα ουσιώδη σημεία των προηγούμενων συνεδριάσεων (άρθρο 15 παρ. 2 Κώδ. Διοικ. Διαδικασίας), αφού άκουσε τον εισηγητή της υπόθεσης και έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλου, μετά και από διεξοδική συζήτηση,

  ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

  1. Ο αριθμός τηλεφώνου (κινητού στην προκειμένη περίπτωση αλλά και σταθερού) αποτελεί προσωπικό δεδομένο, κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχ. α του ν 2472/1997, καθώς αποτελεί πληροφορία η οποία αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. Ο κάτοχος του τηλεφωνικού αριθμού μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως με αναζήτηση μέσω υπηρεσίας τηλεφωνικού καταλόγου που παρέχεται από διάφορες εταιρείες ή, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο αριθμός έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητος, εμμέσως μέσω των αρχείων που τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας. Άλλωστε στη σκέψη (26) της Οδηγίας 95/46/ΕΚ αναφέρεται ότι “οι αρχές της προστασίας πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε πληροφορία του αφορά πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί- ότι, για να διαπιστωθεί αν η ταυτότητα ενός προσώπου μπορεί να εξακριβωθεί, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μέσων που μπορούν ευλόγως να χρησιμοποιηθούν, είτε από τον υπεύθυνο της επεξεργασίας, είτε από τρίτο, για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του εν λόγω προσώπου”.
  2. Περαιτέρω, η κατάταξη αριθμών κινητών τηλεφώνων σε αρχείο υπολογιστικού φύλλου αποτελεί ηλεκτρονική και άρα αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 2472/1997.
  3. Κατά το άρθρο 2 παρ. 8 του ν. 3471/2006, που μετέφερε την Οδηγία 2002/58/ΕΚ στην εσωτερική έννομη τάξη, «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο» είναι κάθε μήνυμα με κείμενο, φωνή, ήχο ή εικόνα που αποστέλλεται μέσω δημοσίου δικτύου επικοινωνιών, το οποίο μπορεί να αποθηκεύεται στο δίκτυο ή στον τερματικό εξοπλισμό του παραλήπτη, έως ότου ληφθεί από τον παραλήπτη». Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που μπορεί να αποθηκεύονται είτε στο δίκτυο τηλεφωνίας είτε στη συσκευή τηλεφώνου του παραλήπτη, ώσπου να αναγνωστούν από αυτόν. Η ερμηνεία αυτή έχει γίνει δεκτή και από την Ομάδα εργασίας του άρθρου 29 στην υπʼ αριθμ. 5/2004 Γνώμη της. Ειδικότερα, στην παράγραφο 3.1 της γνωμοδότησης αυτής, ως προς την έννοια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά το άρθρο 2 στοιχείο η’ της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ, αναφέρεται ότι «… η έννοια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλύπτει οποιοδήποτε μήνυμα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το οποίο δεν απαιτείται ταυτόχρονη συμμετοχή του αποστολέα και του παραλήπτη. Ο ορισμός αυτός είναι ευρύς και έχει στόχο να είναι τεχνολογικά ουδέτερος. Ο στόχος ήταν να προσαρμοστεί η οδηγία που προηγείτο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ στις εξελίξεις των αγορών και των τεχνολογιών των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προκειμένου να παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής σε όλους τους χρήστες υπηρεσιών επικοινωνιών διαθέσιμων στο κοινό, ανεξάρτητα από τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες. (4η αιτιολογική σκέψη της οδηγίας 2002/58/ΕΚ). »
  4. Το άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006 ορίζει ότι η χρησιμοποίηση αυτόματων συστημάτων κλήσης, ιδίως με χρήση συσκευών τηλεομοιοτυπίας (φαξ) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γενικότερα η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς. Περαιτέρω η παράγραφος 4 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, όταν δεν αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα, καθώς επίσης και η έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας. Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά εξασφαλίζεται, για τις περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το δικαίωμα ενημέρωσης και η άσκηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και αντίρρησης, σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 του ν. 2472/1997 και το άρθρο 11 παρ 3 του ν. 3471/2006 (βλ. και σκέψη (43) της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ).
  5. Εξάλλου, στο άρθρο 13 παρ. 1 του ν. 3471/2006 προβλέπεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει, ως προς την τήρηση των διατάξεων του νόμου αυτού, τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το ν. 2472/1997, όπως εκάστοτε ισχύει. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων των άρθρων 1 έως 17 του παρόντος νόμου, για την τήρηση των οποίων αρμόδια είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αυτή επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ν. 2472/1997 διοικητικές κυρώσεις. Ακόμη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3471/2006 ορίζεται ότι ο ν. 2472/1997, όπως ισχύει, και οι εκτελεστικοί του άρθρου 19 του Συντάγματος νόμοι, όπως ισχύουν, εφαρμόζονται για κάθε ζήτημα σχετικό με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που δεν ρυθμίζεται ειδικότερα από τον παρόντα νόμο.
  6. Από τα αναφερόμενα στις προηγούμενες σκέψεις προκύπτει ότι η κατάρτιση καταλόγου με αριθμούς κινητών τηλεφώνων, των οποίων οι κάτοχοι μπορούν να προσδιοριστούν αμέσως ή εμμέσως με σκοπό την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνιστά αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το άρθρο 11 του ν. 3471/2006 και το αντίστοιχο άρθρο 13 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ απαγορεύουν την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, θεωρώντας ότι εξ ορισμού εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (βλέπε και σκέψεις (39) έως (45) της Οδηγίας). Συνεπώς κρίνεται, κατά πλειοψηφία, ότι αρμοδίως επιλαμβάνεται η Αρχή της παρούσης υπόθεσης για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 3471/2006.
  7. Από την εξέταση του φακέλου της υπόθεσης, καθώς και από τις απόψεις που εξέθεσε η εταιρεία ADL κατά την ακρόασή της ενώπιον της Αρχής και με τα υπομνήματά της, προκύπτει ότι η εταιρεία ADL δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο με τυχαίους αριθμούς κινητών τηλεφώνων και αποστέλλει σε αυτούς διαφημιστικά SMS, χωρίς επιπλέον να έχει λάβει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των παραληπτών. Η δραστηριότητα αυτή της εταιρείας, που έχει αναπτυχθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και κατά τρόπο συστηματικό, συνιστά παράβαση του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.
  8. Από τα ευρήματα υπ’ αριθ. 2 και 3 προκύπτει ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν περιλαμβάνει στο μήνυμα ευδιάκριτα και σαφώς την ταυτότητά του. Όπως ειδικότερα περιγράφεται στο εύρημα 3 ο υπεύθυνος επεξεργασίας δημιούργησε ιστοσελίδα με σκοπό την ενημέρωση των παραληπτών των μηνυμάτων, ενώ όπως αναφέρει και στο υπόμνημά του, σε μεταγενέστερο χρόνο συμπεριέλαβε στο κείμενο του μηνύματος παραπομπή στην ιστοσελίδα του. Η προσφερόμενη ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας δεν ήταν επαρκής, καθώς δεν είχε ενσωματωθεί στο κείμενο του SMS. Στο κείμενο του SMS προστέθηκε με καθυστέρηση, μετά τον Απρίλιο του 2007, το κείμενο “ΟΡΟΙ: http://WWW.ADL.COM.GR”. Η προσθήκη παραπέμπει στην ιστοσελίδα για τους όρους χρήσης, χωρίς άλλη ειδική αναφορά για τα δικαιώματα του υποκειμένου εντός του κειμένου του SMS. Οι ενέργειες αυτές του υπευθύνου επεξεργασίας συνιστούν αυτοτελή παράβαση του άρθρου 11 παρ. 4 του ν. 3471/2006.
  9. Η Αρχή κρίνει ότι για τις ανωτέρω παραβάσεις, που περιγράφονται εκτενέστερα στο πόρισμα του Απριλίου 2007 των ελεγκτών Γ. Ρουσόπουλου και Ελ. Μαρτσούκου, πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις του προστίμου, κατ’ εκτίμηση του μεγάλου αριθμού των απεσταλθέντων ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

  1. Αποφαίνεται ότι η διαπιστωθείσα κατά τα προαναφερόμενα επεξεργασία της εταιρείας “Χ Διαφημιστική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ”, που έχει την ιδιότητα του υπευθύνου επεξεργασίας, συνιστά παραβίαση των διατάξεων του ν. 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  2. Επιβάλλει στον υπεύθυνο επεξεργασίας πρόστιμο ποσού είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) για την παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.
  3. Επιβάλλει στον υπεύθυνο επεξεργασίας πρόστιμο ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) για την παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 4 του ν. 3471/2006.
  4. Κρίνει ότι πρέπει, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 19 παρ. 1 στοιχ. ε του ν. 2472/1997 και του άρθρου 15 του ν. 3471/2006, να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στην αρμόδια δικαστική αρχή.

  Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
  Χρίστος Γεραρής Μ. Γιαννάκη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: